CLUJOTRONIC (RO)
12. Oktober 2021
10 ANI DE FESTIVAL DE ARTĂ ELECTRONICĂ FRANCO-GERMANO-ROMÂNĂ
„Clujotronic" este festivalul de artă electronică din Cluj-Napoca, organizat de Centrul Cultural German și Institutul Francez care, de-a lungul celor zece ani de existență a devenit unul dintre cele mai importante evenimente din România care abordează teme precum arta digitală, jocurile independente și inovația. Alături de invitați din Germania, Franța și România, Clujotronic oferă atât publicului specializat, cât și publicului larg în fiecare an la început de toamnă, trei zile de fuziune a artei cu tehnologia.
Festivalul are la bază ideea că adevărata inovație se petrece mai ales atunci când expertiza tehnică întâlnește energia creativă a scenei culturale. Legendarul antreprenor Steve Jobs, a descris succesul produselor sale ca fiind datorat tocmai combinației dintre artă și tehnologie:
„Technology alone is not enough. It's technology married with liberal arts that yields us the result that makes our hearts sing." (Analog: „Numai tehnologia nu este suficientă. Contopirea tehnologiei cu arta este însă prilej de emoție.")
Conceptul festivalului „Clujotronic" presupune patru componente: spectacole precum concerte și live-uri audiovizuale, o expoziție cu instalații de artă digitală și jocuri video, transfer de cunoștințe sub forma discuțiilor și atelierelor, precum și oportunități de schimb de idei și socializare. Datorită pandemiei Covid-19, părți ale programului – spre exemplu discuțiile și atelierele – au avut loc online în 2020 și 2021, în timp ce programul deschis publicului larg poate fi urmărit, începând din 2018, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și în spațiul public din împrejurime. Contrastul dintre conținutul orientat spre viitor al festivalului și clădirea muzeului, în stil baroc specific secolului al XVIII-lea, oferă o dinamică vizuală inedită.
Unul dintre elementele centrale ale celei de-a zecea ediții a festivalului a fost proiecția interactivă de mari dimensiuni „Infected Hardware", creată în cadrul unei rezidențe colaborative de către artistul german Flux – implicat în realizarea conținutului video, artistul francez Matthieu Tercieux – responsabil de partea de interfață interactivă și artistul român Alex Halka – sound designer-ul instalației. De asemenea, în timpul deschiderii oficiale, a fost lansat jocul video „Planet Warrior" – un joc marca Clujotronic, un „serious game" care combină divertismentul cu elemente educaționale – astfel încât tinerii utilizatori sunt invitați să descopere, într-o atmosferă ludică, forme de prevenire a poluării mediului sau de utilizare a reciclării. Din cei unsprezece artiști germani care au fost parte a acestei ediții aniversare, patru au fost prezenți la Cluj-Napoca pe perioada festivalului.
Momente surprise în timpul festivalului, la cea de-a zecea ediție Clujotronic, pot fi găsite pe site www.clujotronic.ro.
« Safety Broker ofera un prototip revolutionar al asigurarilor de sanatate