Editorial doamna Consul Kerstin Ursula Jahn
5. April 2022
Pe fondul teribilelor evenimente de război din Ucraina, doamna Consul Jahn cere în mod expres să menționeze că a scris și trimis deja textul editorialului său la începutul lunii februarie. Am publicat-o abia acum fără alte consultări și fără modificări.
Mult stimați membrii ai Consiliului de Administrație și membrii ai Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT),
Din vara anului trecut mă aflu la conducerea Consulatului Germaniei la Sibiu. În ultima zi a primei luni din noul an am avut ocazia de a vizita orașul Cluj și a face cunoștință cu unii dintre membrii Consiliului de Administrație ai Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT) în cadrul unui prânz comun.
Cu multă plăcere răspund astăzi invitației de a redacta editorialul pentru această ediție a Newsletter-ului organizației.
Din numeroase părți – menționându-i nu în ultimul rând pe domnul Ambasador Gebauer și soția sa – mi s-a povestit în mod extrem de apreciativ despre acest oraș din inima Transilvaniei. În dimineața rece dar însorită a zilei de 31 ianuarie, Dr. László-Herbert de la Forumul German a fost atât de amabil să îmi ofere un tur ghidat personal de aproximativ o oră prin centrul orașului și astfel, în bună companie, am putut să îmi fac o impresie cu privire la acest oraș care și-a menținut prospețimea prin frumusețea sa. Am fost uimită mai cu semă de istoria libertății religioase, strâns legată de numele lui David Francisc, fiu al acestui oraș, care a îmbrățișat pe rând nu mai puțin de 4 confesiuni.
În această zi plină de discuții interesante cu parteneri de dialog foarte diverși am avut ocazia de a face cunștință cu mai multe persoane, care – asemănător cu David Francisc la vremea sa – se reorientează spre domenii complet noi: spre exemplu de la medic cu doctorat la interpret de conferință și traducător, de la poziția de CEO al unui „global player" din domeniul IT la cea de conferențiar universitar - cu mare probabilitate știți la cine mă gândesc aici.
Din acest motiv am avut impresia, între altele, că orașul Cluj dă naștere și/sau formează oameni care nu consideră că este prea dificil să se redefinească de la zero, ci abordează acest subiect de fiecare dată cu mult elan. În mod evident Clujul și împrejurimile sale oferă un sol fertil pentru ceea ce este nou, inovator, cu spirit cosmopolit, un element care unește – fiind astfel o destinație ideală pentru stabilirea aici a numeroase firme germane sau firme având aport de capital german, cărora dumneavoastră, dragi membrii ai DWNT le aparțineți sau la conducerea cărora vă aflați.
Astfel Clujul mi se pare a fi predestinat pentru a scoate în evidență elementul unificator dintre țările, oamenii și interesele noastre - mai cu seamă și în acest an în care sărbătorim împlinirea a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie germano-român care a fost semnat în data de 21 aprilie 1992. Vă invit prin urmare să folosiți ocaziile care se vor ivi și să participați cu evenimente proprii la acest an aniversar. În acest scop vă punem cu plăcere la dispoziție - după o scurtă discuție în prealabil – logo-ul comun, pe care l-am transmis deja Consiliului de Administrație al DWNT. M-aș bucura dacă și dumneavoastră ați contribui la sublinierea importanței diverselor relații bilaterale care s-au dezvoltat în acești 30 de ani.
În final îmi permit să lansez un apel de ordin personal, pe care aș dori să îl împletesc cu o scurtă poveste trăită de mine:
În perioada trecerii dintre ani, la o plimbare, am trecut pe lângă terenul unei firme. Nu este relevant să menționez firma despre care este vorba sau unde se află aceasta. Atât aș dori să relatez: lătratul prelung și plin de suferiță al unui câine m-a făcut să privesc cu atenție în acea direcție. Și astăzi simt marea tristețe de pe urma celor văzute: un câine de pază de talie mare închis într-un țarc mult prea mic, pământul din țarc plin de excrementele animalului. Învârtindu-se prin țarcul mic, câinele nu avea cum să își mai ocolească propriile excremente.
Apelul meu: Verificați dacă în cadrul firmelor dumneavoastră există câini de pază. Dacă da, verificați vă rog felul în care aceștia sunt ținuți. Asigurați-vă că țarcurile, dacă acestea sunt neapărat necesare, au dimensiunea potrivită și sunt curățite regulat și cât mai des posibil. Informați-vă cine este responsabil de îngrijirea câinelui /a câinilor. Însărcinați o anume persoană care să devină persoana de referință pentru câine/ câini și să își asume responsabilitatea pentru îngrijirea lui/ lor. Pentru cazul în care aceasta lipsește o perioadă, să se stabilească cine o va înlocui.
Câinii sunt ființe inteligente, cu simțăminte, capabili de stabilirea de relații de natură emoțională. Dacă îi însărcinăm cu paza bunurilor și posesiunilor noastre, le datorăm din punctul meu de vedere să fie întreținuți într-un mod corespunzător.
M-aș bucura dacă acest apel ar contribui la sensibilizarea dumneavoastră față de acest subiect și dacă viața unora dintre câini s-ar transforma în una care merită trăită. Pentru mine este foarte important ca firmele germane din România să fie bune exemple pentru tratarea cu respect a altor viețuitoare.
Dacă doriți să îmi scrieți pe marginea unui subiect anume, eu mă voi bucura!
Vă doresc mult bine tuturor, rămâneți sănătoși
Kerstin Ursula Jahn
Contact:
Telefon : (004)-0269-206211
Fax : (004)-0269-206297
0049-30-181767234
E-Mail:
« Asistenta acordata de Statul Roman cetățenilor ucraineni_noutati legislative la data de 24.03.2022